Ring oss
Ring oss
Offertförfrågan
Boka direkt

Guidad fjällvandring längs Kungsleden

Tillsammans med erfaren fjällguide får ni på denna resa upptäcka den södra delen av anrika Kungsleden. Vandringen går mellan den vackra fjällbyn Ammarnäs i norr och avslutas 6 dagar senare i den kända skidorten Hemavan i söder. Under vandringen väntar höga fjälltoppar, djupa dalgångar, öppna fjällhedar, frodiga fjällbjörkskogar och lavrika granurskogar. Ute på fjället bor vi enkelt men bekvämt i Svenska Turistföreningens (STF) fjällstugor. Resan passar utmärkt för såväl nybörjare som mer erfarna fjällvandrare som vill uppleva fjällen tillsammans med andra i mindre grupp.

Kungsleden är en av Sveriges mest populära vandringsleder

Kungsleden har besökts av vandrare från hela världen ända sedan det tidiga 1900-talet. Kungsledens sydligaste del, mellan Ammarnäs och Hemavan, är enligt erfarna fjällfarare en sann pärla. Leden går genom Vindelfjällens naturreservat som är ett av Europas största skyddade naturreservat. Artrikedomen bland växter och djur gynnas här av den varierande miljön och bjuder dess besökare på en svåröverträffad naturupplevelse.

Att vandra med fjällguide skapar alltid ett stort mervärde

Våra guider är alla utbildade och certifierade fjälledare som brinner för att visa upp vår vackra fjällmiljö. Er guide kommer inte bara se till att ni kommer tryggt och säkert från start till mål, ni kommer också komma tillbaka från er resa med massor av nya kunskaper om friluftsliv och vår fjällkedjas unika historia och natur.

Längs fjällvandringen bor vi bekvämt i fjällstugor

Eftersom vi bor i fjällstugor istället för att tälta behöver vi bara bära på en lättare packning. Att bo i fjällstuga är en enklare boendeform utmed lederna i väglöst land. Här bor vi gemensamt med andra och alla hjälper till att hugga ved, bära in vatten, städa och elda. Vi lagar gemensamt utsökta måltider, bastar vedeldat och badar i svalkande fjällsjöar. Att uppleva fjällstugelivet är för många en höjdpunkt i sig.

Vår guidade fjällvandring längs Kungsleden passar för både nybörjare och erfarna

Dagsetapperna längs denna vandring längs Kungsleden är upp till 19 kilometer i kuperad terräng, så det som krävs är en god grundkondition och ett par starka ben. Samtidigt går vi i ett lugnare tempo på ca 3 km i timmen och tar redigt med pauser. Ingen tidigare erfarenhet av fjällvandring är nödvändigt.

Vi hjälper dig med förberedelserna

Resan i korthet

Pris
Vi skickar offert

När?
Midsommar – September

För vem?
Privata sällskap

Resans längd
8 dagar

Vandringsdagar
6 dagar

Resans start
Hemavan

Resans slutmål
Hemavan

Total längd
78 kilometer

Dagsetapper
8-19 kilometer (4-8 timmar)

Svårighetsgrad
Medel

Outdoor Vagabond om resan
”Den perfekta vandringsresan för dig som vill bo bekvämt, äta gott och uppleva fjällen i gemenskap med andra”

Program

Dag 1 – Välkomst i Hemavan

Resan börjar med er ankomst i den vackra fjällbyn och skidorten Hemavan och med incheckning på vårt boende. Här möter ni er guide och går igenom alla förberedelser inför vandringen. På kvällen njuter vi av trerättersmiddag på hotellet baserad på lokala delikatesser.

Fjällvandring Kungsleden - Ammarnäs
Njut av en trerättersmiddag på hotell Trolltunet.

Dag 2 – Vandring till Aigertstugan

Efter en stadig hotellfrukost sätter vi oss på vår privata buss för avfärd till Ammarnäs där vår vandring längs Kungsleden ska ta sin början. Bussresan tar ca 3 timmar. Väl framme i Ammarnäs gör vi oss redo för resans första vandringsdag – och så ger vi oss av. Vi lämnar Ammnarnäsdalen bakom oss och njuter av utsikterna allt eftersom vi tar höjd. Från Ammarnäsdalens vackra deltaområde vandrar vi mot höjder där träden inte längre orkar växa. Dagens vandring är inte lång men stundtals brant. Lunch- och fikastopp spenderas med fördel intill något av de vackra brusande vattenfall som vi möter på vägen. Dagens slutmål är den vackert belägna Aigertstugan som bjuder på både bastu och badsjö.

Dagens vandring:
8 km, ca 3-4 timmar

Fjällvandring Kungsleden - Aigertstugan
Ammarnäsdalens vackra deltaområde.

Dag 3 – Vandring till Servestuga

Idag är resans längsta vandring. Vi ska högt upp på kalfjället där växtligheten är sparsam och omgivningen pyntas av svalkande snölegor. Leden är mestadels lättgången men bitvis går vi över lite mer krävande blocktensterräng. Vid etappens högsta punkt, Juovvatjåhkka, finns en raststuga som är ett populärt stopp bland vandrare. Förklaringen är enkel – utsikten är helt oslagbar. Efter denna stigning fortsätter vår vandring tillbaka ner i fjällbjörkskogen där dagens slutmål ligger gömd – Servestugan

Dagens vandring:
19 km, ca 7-8 timmar

Högt upp på kalfjället är utsikten är helt oslagbar.

Dag 4 – Vandring till Tärnsjöstugan

Om gårdagens vandring utmärktes av kalfjäll, snölegor och hissnande vyer så utmärks denna vandringsdag av frodiga fjällbjörkskogar, fiskrika skogssjöar och porlande fjällbäckar. Samtidigt är vyerna inte långt borta när vi passerar lättvandrade höjder och ser hur fjällen i fjärran sträcker sig upp i skyn. Dagens slutmål är Tärnsjöstugan som ligger vackert beläget intill den ofta spegelblanka Tärnsjön. Här bjuds det in till både bad och bastu.

Dagens vandring:
14 km, ca 5-6 timmar

Frodiga fjällbjörkskogar med fiskrika skogssjöar och porlande bäckar.

Dag 5 – Vandring till Syterstugan

Dagens vandring följer Tärnsjön som kulminerar i en vacker arkipelag av hundratals små öar av rogenmorän. Med hjälp av ett brosystem går vi över detta vackra område och fortsätter på andra sidan upp mot kalfjället igen. Här uppe intill en strömmande fors ligger dagens mål, Syterstugan, som av många anses vara en av Kungsledens vackrast belägna fjällstugor.

Dagens vandring:
14 km, ca 5-6 timmar

Från öar av rogenmorän vandrar vi till Kungsledens vackrast belägna fjällstugor.

Dag 6 – Vandring till Viterskalet

Idag fortsätter vandringen upp på kalfjället. Efter en mindre stigning på morgonen kommer snart det mäktiga Syterskalet att uppenbara sig. Systerskalet är en milslång U-formad korridor genom höga fjällmassiv. Längs dess branta väggar hör vi bruset från stora vattenfall som längre ner bryts upp till kristallklara fjällbäckar. Mitt i denna spektakulära dalgång finner vi dagens mål – Viterskalet fjällstuga.

Dagens vandring:
12 km, ca 4-5 timmar

Majestätiska Viterskalet - en U-formad dalgång högt uppe på kalfjället.

Dag 7 – Vandring till Hemavan och festmåltid

Idag är vår sista vandringsdag. Vi fortsätter genom den stora dalgång som välkomnade oss dagen innan. Vyerna när vi ser tillbaka i dalgången är verkligen spektakulära. Kort efter att vi lämnat dalgången kommer vi få sikt på vandringens slutmål – Hemavan. Väl tillbaka på vårt första hotell väntar en härlig trerättersmiddag och bastubad. Vi firar av en fantastisk vecka tillsammans i storslagen fjällmiljö.

Dagens vandring:
11 km, ca 4 timmar

I fjällbyn Hemavan äter vi trerättersmiddag och bastubadar i en storslagen fjällmiljö.

Dag 8 – Avresedag

Efter frukost på hotellet är det dags för utcheckning och avsked. Busshållplats och flygplats ligger en kort promenad från vårt boende.

Resans höjdpunkter

  • Kunnig fjällguide som bjuder på massor av kunskap
  • Bastubad och dopp i svalkande fjällsjöar
  • Storslagna vyer
  • Gemenskap i fjällstugor
  • Utsökta fjällmåltider
  • Hotell med trerättersmiddagar

Resfakta

Pris
Vi skickar offert

När?
Midsommar – September

För vem?

Privata sällskap

Resans längd

8 dagar

Vandringsdagar
6 dagar

Resans start
Hemavan

Resans slutmål
Hemavan

Total längd
78 kilometer

Dagsetapper
8-19 kilometer (6-8 timmar)

Svårighetsgrad
Medel

Outdoor Vagabond om resan
”Den perfekta vandringsresan för dig som vill bo bekvämt, äta gott och uppleva fjällen i gemenskap med andra”

Boende

Fjällstugorna

Under vandringen bor vi i Svenska turistföreningens fjällstugor. I fjällstugorna bor vi mysigt och enkelt med självhushåll och flerbäddsrum. På plats finns en stugvärd som välkomnar oss och hjälper oss till rätta. Som gäster hugger vi själva ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter oss. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. Täcke och kudde finns på plats men vi tar med egna sovlakan eller sovsäckar. Vid Aigertstugan, Tärnsjöstugan och Viterskalet finns små butiker där det är möjligt att proviantera med snacks och godis.

Trolltunet

Trolltunet är ett hemtrevligt och mysigt hotell mitt i Hemavan och med gångavstånd till både busshållplats och flygplats. De erbjuder personligt inredda lägenhetsboenden, dubbelrum och enkelrum med dusch, toalett, kylskåp och TV på samtliga rum. Vid Trolltunets pub och restaurant njuter ni av både gott att äta och dricka.