Ring oss
Ring oss
Boka direkt
Boka direkt

Guidad fjällvandring längs Kungsleden

Tillsammans med erfaren fjällguide får ni på denna resa upptäcka den södra delen av anrika Kungsleden. Vandringen går mellan den vackra fjällbyn Ammarnäs i norr och avslutas 6 dagar senare i den kända skidorten Hemavan i söder. Under vandringen väntar höga fjälltoppar, djupa dalgångar, öppna fjällhedar, frodiga fjällbjörkskogar och lavrika granurskogar. Ute på fjället bor vi enkelt men bekvämt i Svenska Turistföreningens (STF) fjällstugor. Resan passar utmärkt för såväl nybörjare som mer erfarna fjällvandrare som vill uppleva fjällen tillsammans med andra i mindre grupp.

Kungsleden är en av Sveriges mest populära vandringsleder och har besökts av vandrare från hela världen ända sedan det tidiga 1900-talet. Kungsledens sydligaste del, mellan Ammarnäs och Hemavan, är enligt erfarna fjällfarare en sann pärla. Leden går genom Vindelfjällens naturreservat som är ett av Europas största skyddade naturreservat. Artrikedomen bland växter och djur gynnas här av den varierande miljön och bjuder dess besökare på en svåröverträffad naturupplevelse.

Att vandra med fjällguide skapar alltid ett stort mervärde. Våra guider är alla utbildade och certifierade fjälledare som brinner för att visa upp vår vackra fjällmiljö. Er guide kommer inte bara se till att ni kommer tryggt och säkert från start till mål, ni kommer också komma tillbaka från er resa med massor av nya kunskaper om friluftsliv och vår fjällkedjas unika historia och natur.

Vi går i mindre grupp för större gemenskap. För att ge dig den bästa möjliga fjällupplevelsen vill vi inte ha för stora grupper. På denna resa är vi minst 5 och högst 10 vandrare tillsammans med vår guide.

Längs vandringen bor vi bekvämt i fjällstugor och behöver därför bara bära på en lättare packning. Att bo i fjällstuga är en enklare boendeform utmed lederna i väglöst land. Här bor vi gemensamt med andra och alla hjälper till att hugga ved, bära in vatten, städa och elda. Vi lagar gemensamt utsökta måltider, bastar vedeldat och badar i svalkande fjällsjöar. Att uppleva fjällstugelivet är för många en höjdpunkt i sig.

Vandringen passar utmärkt för både nybörjare och mer erfarna vandrare. Dagsetapperna är upp till 19 kilometer i kuperad terräng så det som krävs är en god grundkondition och ett par starka ben. Samtidigt går vi i ett lugnare tempo på ca 3 km i timmen och tar redigt med pauser. Ingen tidigare erfarenhet av fjällvandring är nödvändigt och vår rekommenderade minimum ålder är 12 år.

Vi vill ge dig de bästa möjliga förutsättningarna för en god förberedelse. Vår bokningsavdelning står redo att besvara alla tänkbara frågor kring resans förutsättningar och vad du kan förvänta dig från stundande fjälläventyr. Innan avresa bjuds du även in till ett videosamtal med en guide från Outdoor Vagabond där ni kan diskutera allt ifrån utrustning till träning.

COVID-19:
Vi följer utveckling kring rådande pandemi och ser till att följa myndigheternas restriktioner. Kontakt oss för vidare frågor kring hur vi ser till att minska risken för smittspridning.

Resan i korthet

Pris
22 000 kr

Språk
Våra guider talar svenska och engelska och resan är öppen för internationella besökare

Gruppstorlek
4-8 deltagare
1 guide

Avresor
6-13 aug 2022 (platser kvar)
3-10 sep 2022 (platser kvar)

Resans längd
8 dagar

Vandringsdagar
6 dagar

Resans start
Ammarnäs

Resans slutmål
Hemavan

Total längd
78 kilometer

Dagsetapper
8-19 kilometer (4-8 timmar)

Svårighetsgrad
Medel

Minimumålder
12 år

Outdoor Vagabond om resan
”Den perfekta vandringsresan för dig som vill bo bekvämt, äta gott och uppleva fjällen i gemenskap med andra”

Program

Dag 1 – Välkomst i Ammarnäs

Resan börjar med er ankomst i den vackra fjällbyn Ammarnäs och med incheckning på Ammarnäsgårdens fjällhotell, ca 100 meter från byns busstopp. På eftermiddagen samlas ni på fjällhotellet tillsammans med er guide och de andra deltagarna. Efter presentation går vi igenom resan och kontrollerar att vi alla har med all nödvändig utrustning. På kvällen njuter vi av trerättersmiddag på hotellet baserad på lokala delikatesser.

Fjällvandring Kungsleden - Ammarnäs
Njut av en trerättersmiddag på Ammarnäsgårdens fjällhotell.

Dag 2 – Vandring till Aigertstugan

Efter en stadig hotellfrukost börjar resans första vandringsdag. Vi lämnar Ammnarnäsdalen bakom oss och njuter av utsikterna allt eftersom vi tar höjd. Från Ammarnäsdalens vackra deltaområde vandrar vi mot höjder där träden inte längre orkar växa. Dagens vandring är inte lång men stundtals brant. Lunch- och fikastopp spenderas med fördel intill något av de vackra brusande vattenfall som vi möter på vägen. Dagens slutmål är den vackert belägna Aigertstugan som bjuder på både bastu och badsjö.

Dagens vandring:
8 km, ca 3-4 timmar

Fjällvandring Kungsleden - Aigertstugan
Ammarnäsdalens vackra deltaområde.

Dag 3 – Vandring till Servestuga

Idag är resans längsta vandring. Vi ska högt upp på kalfjället där växtligheten är sparsam och omgivningen pyntas av svalkande snölegor. Leden är mestadels lättgången men bitvis går vi över lite mer krävande blocktensterräng. Vid etappens högsta punkt, Juovvatjåhkka, finns en raststuga som är ett populärt stopp bland vandrare. Förklaringen är enkel – utsikten är helt oslagbar. Efter denna stigning fortsätter vår vandring tillbaka ner i fjällbjörkskogen där dagens slutmål ligger gömd – Servestugan

Dagens vandring:
19 km, ca 7-8 timmar

Högt upp på kalfjället är utsikten är helt oslagbar.

Dag 4 – Vandring till Tärnsjöstugan

Om gårdagens vandring utmärktes av kalfjäll, snölegor och hissnande vyer så utmärks denna vandringsdag av frodiga fjällbjörkskogar, fiskrika skogssjöar och porlande fjällbäckar. Samtidigt är vyerna inte långt borta när vi passerar lättvandrade höjder och ser hur fjällen i fjärran sträcker sig upp i skyn. Dagens slutmål är Tärnsjöstugan som ligger vackert beläget intill den ofta spegelblanka Tärnsjön. Här bjuds det in till både bad och bastu.

Dagens vandring:
14 km, ca 5-6 timmar

Frodiga fjällbjörkskogar med fiskrika skogssjöar och porlande bäckar.

Dag 5 – Vandring till Syterstugan

Dagens vandring följer Tärnsjön som kulminerar i en vacker arkipelag av hundratals små öar av rogenmorän. Med hjälp av ett brosystem går vi över detta vackra område och fortsätter på andra sidan upp mot kalfjället igen. Här uppe intill en strömmande fors ligger dagens mål, Syterstugan, som av många anses vara en av Kungsledens vackrast belägna fjällstugor.

Dagens vandring:
14 km, ca 5-6 timmar

Från öar av rogenmorän vandrar vi till Kungsledens vackrast belägna fjällstugor.

Dag 6 – Vandring till Viterskalet

Idag fortsätter vandringen upp på kalfjället. Efter en mindre stigning på morgonen kommer snart det mäktiga Syterskalet att uppenbara sig. Systerskalet är en milslång U-formad korridor genom höga fjällmassiv. Längs dess branta väggar hör vi bruset från stora vattenfall som längre ner bryts upp till kristallklara fjällbäckar. Mitt i denna spektakulära dalgång finner vi dagens mål – Viterskalet fjällstuga.

Dagens vandring:
12 km, ca 4-5 timmar

Majestätiska Viterskalet - en U-formad dalgång högt uppe på kalfjället.

Dag 7 – Vandring till Hemavan och festmåltid

Idag är vår sista vandringsdag. Vi fortsätter genom den stora dalgång som välkomnade oss dagen innan. Vyerna när vi ser tillbaka i dalgången är verkligen spektakulära. Kort efter att vi lämnat dalgången kommer vi få sikt på vandringens slutmål – den lilla fjällbyn och skidorten Hemavan. Här väntar trerättersmiddag och bastubad på vårt hotell Trolltunet. Vi firar av en fantastisk vecka tillsammans i storslagen fjällmiljö.

Dagens vandring:
11 km, ca 4 timmar

I fjällbyn Hemavan äter vi trerättersmiddag och bastubadar i en storslagen fjällmiljö.

Dag 8 – Avresedag

Efter frukost på Trolltunet är det dags för utcheckning och avsked. Busshållplats och flygplats ligger en kort promenad från vårt boende.

Resans höjdpunkter

 • Kunnig fjällguide som bjuder på massor av kunskap
 • Bastubad och dopp i svalkande fjällsjöar
 • Storslagna vyer
 • Gemenskap i fjällstugor
 • Utsökta fjällmåltider
 • Hotell med trerättersmiddagar

Resfakta

Pris
22 000 kr

(enkelrumtillägg 450 kr)

Språk
Våra guider talar svenska och engelska och resan är öppen för internationella gäster.

Gruppstorlek
4-8 deltagare
1 guide

Avresor
6-13 aug 2022 (platser kvar)
3-10 sep 2022 (platser kvar)

Resans längd
8 dagar

Vandringsdagar
6 dagar

Resans start
Ammarnäs

Resans slutmål
Hemavan

Total längd
78 kilometer

Dagsetapper
8-19 kilometer (6-8 timmar)

Svårighetsgrad
Medel

Minimum ålder
12 år

Outdoor Vagabond om resan
”Den perfekta vandringsresan för dig som vill bo bekvämt, äta gott och uppleva fjällen i gemenskap med andra”

I priset ingår:

 • Utbildad och certifierad fjällguide
 • Samtliga måltider:
  • 2 x Hotellfrukost
  • 2 x Trerätters hotellmiddag
  • 5 x Gemensamt lagad frukost i fjällstuga
  • 6 x Friluftslunch
  • 5 x Gemensamt lagade middagar
 • Resans samtliga boenden
  • 2 x Hotellnätter
  • 5 x Boende i Fjällstuga

I priset ingår ej:

 • Personlig vandringsutrustning enligt packlista
 • Personligt godis och snacks under vandringen
 • Dryck till hotellmåltiderna
 • Resa till startdestinationen Ammarnäs
 • Resa från slutdestinationen Hemavan

Boende

Ammarnäsgården

Ammarnäsgården är ett genuint fjällhotell med anor från 1940-talet och med utsikt över vackra Tjulån och Ribovardo. Alla rum har egen dusch och toalett. I deras gemytliga restaurang erbjuder de utsökta måltider baserade på lokala råvaror såsom ren och älgkött, fjällfisk från sjöar runt Ammarnäs, fjällkantareller, murklor och inte att glömma Lapplands guld – hjortron.

Fjällstugorna

Under vandringen bor vi i Svenska turistföreningens fjällstugor. I fjällstugorna bor vi mysigt och enkelt med självhushåll och flerbäddsrum. På plats finns en stugvärd som välkomnar oss och hjälper oss till rätta. Som gäster hugger vi själva ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter oss. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. Täcke och kudde finns på plats men vi tar med egna sovlakan eller sovsäckar. Vid Aigertstugan, Tärnsjöstugan och Viterskalet finns små butiker där det är möjligt att proviantera med snacks och godis.

Trolltunet

Trolltunet är ett hemtrevligt och mysigt hotell mitt i Hemavan och med gångavstånd till både busshållplats och flygplats. De erbjuder personligt inredda lägenhetsboenden, dubbelrum och enkelrum med dusch, toalett, kylskåp och TV på samtliga rum. Vid Trolltunets pub och restaurant njuter ni av både gott att äta och dricka.