Ring oss
Ring oss
Offertförfrågan
Boka direkt

Vandra i Sarek

”Vandra i Sarek” är vår mest utmanande och äventyrliga vandringsresa. Vi har tagit fram en unik vandringsrutt som tar dig rakt igenom hela Sarek nationalpark och fångar in de allra bästa godbitarna. Under en och samma vandringsresa passerar vi de kända höjdpunkterna Nammásj, Skierffe, Rapadalen, Låddebákte, Ruohtesvágge och Rovdjurstorget. Dessutom avslutas vandringen med en toppbestigning av det majestätiska bergsmassivet Ahkká – Sveriges högsta fristående berg!

”Vandra i Sarek” är för dig som gillar fysiska och mentala utmaningar

”Vandra i Sarek” är inte den enklaste Sarekturen, det är den häftigaste! Vi vill visa upp det bästa som Sarek nationalpark har att erbjuda och för det måste vi ibland vandra lite längre och lite brantare. Vi vandrar ca 15 km om dagen i kuperad terräng med ryggsäckar på 20-25 kilo i 9 dagar. Du behöver absolut inte vara atlet, men starka ben och god grundkondition är nödvändigt. Samtidigt finns inga krav på friluftskunskap eller tidigare fjällvandringserfarenhet, det är detta våra suveräna guider är till för. Vandra i Sarek är en vandringsresa för dig som gillar utmaningar och som verkligen vill uppleva det bästa av Sarek nationalpark.

Vandra i Europas sista vildmark

”Europas sista vildmark”, ja det är iallafall så Sarek nationalpark ofta kallas. Här finns inga markerade leder, inga fjällstugor och ingen mobiltäckning. Efter vår första tältnatt vid fjällstugan Aktse väntar 7 nätter i tält ute på fjället.

Naturen i Sarek liknar inget annat

När du vandrar i Sarek möts du av ett högalpint fjällområde fyllt med snöklädda fjälltoppar som bryts av dramatiska dalgångar. I Sarek finns över 100 glaciärer som förser otaliga forsar, älvar och fjällbäckar med friskt fjällvatten. Dessa fjällvatten bryts ofta upp i spektakulära deltalandskap som vi skådar från fjällets höjder.

Att vandra i Sarek är att vandra i ett levande samiskt kulturarv

Sareks vilda natur utgör idag sommarbetesland för renarna till tre samebyar och spår efter mänsklig närvaro i området kan spåras ända tillbaka till förhistorisk tid. Chanserna att se stora renhjordar under vår vandring är så gott som garanterad.

Vandra i Sarek och upplev Sareks djurliv

Förutom samernas renar är Sarek hem åt rovdjur såsom björn, järv och lo. Mest känd är emellertid de beryktade Sarekälgarna som blir majestätiskt stora i denna skyddade miljö.

Vandra tryggt i Sarek med våra grymma fjällguider

Våra guider är alla utbildade och certifierade fjälledare som brinner för att visa upp vår vackra fjällmiljö och berätta om dess fascinerande historia. Dina guider kommer inte bara se till att du kommer tryggt och säkert från start till mål, du kommer också komma tillbaka från din resa med massor av nya kunskaper om friluftsliv och vår fjällkedjas unika historia och natur.

Resan i korthet

Pris
Vi skickar offert.

För vem?
För privat grupper

När?
Juli – September

Resans längd
11 dagar

Vandringsdagar
9 dagar

Resans start
Jokkmokk

Resans slutmål
Jokkmokk

Distans
110 km vandring
35 km extra för ej obligatoriska toppbestigningar

Dagsetapper
7,5-16 km (5-10 timmar)
Ákkábestigning 30 km (valfritt)

Svårighetsgrad
Svår

Outdoor Vagabond om resan
”Inte den enklaste Sarekturen, utan den häftigaste!”

Program

Dag 1 – Välkomst i Jokkmokk

Vårt Sarekäventyr inleds vanligtvis med en dags förberedelser i den mytomspunna staden Jokkmokk. Tillsammans med era guider går ni igenom packningen och studera kartan. Ni kommer att få den utrustning ni valt att hyra av oss och även den proviant som ni kommer behöva bära med er under vandringen. På kvällen njuter vi av en välkomstmiddag på lokal restaurang baserad på lokala delikatesser. Nu är vi redo att vandra i Sarek!

Expedition Sarek STF Åsgård
Välkomstmiddag i Jokkmokk innan vi ska vandra i Sarek.

Dag 2 – Vandring mot Porten av Sarek

Efter en stadig frukost börjar äventyret med vår privata busstransport till vandringens startplats – Sitoälvsbron. Efter ca 1 ½ timme lång bussfärd är vi redo att äntligen vandra i Sarek. Dagens vandring är en bra uppstart för äventyret. Terrängen är enkel och stigningen ej markant. Efter några första kilometer i skogen kommer vi till fjällsjön Laitaure. Här öppnas landskapet och bjuder in till storslagna vyer över den så kallade ”Porten till Sarek”. Det är först nu vi verkligen kan börja förstå vilken häftig resa vi har framför oss.

Kvar återstår några kilometersvandring till Aktestugan som är dagens lägerplats. Även detta blir en bra uppstart på äventyret. Vid Aktsestugan bor vi i tält men har tillgång till service som utedass, kalldusch, kiosk och matsal inomhus. Era guider kommer här att instruera er i hur ni sätter upp era tält och om hur lägerlivet kommer att fungera resterande delen av vandringen. På kvällen får ni för första gången prova tillaga en av de utsökta middagarna på våra medhavda friluftskök.

Dagens vandring:
Distans: 16 km
Tid: ca 6 timmar
Positiva höjdmeter: 60 m

Expedition Sarek
Vandring mot ”Porten till Sarek”.

Dag 3 – Vandring till Skierfe

Utsikten från klippan Skierfe beskrivs av många som Sveriges häftigaste. Här ser vi rakt in i den majestätiska Rapadalen och det vackra deltalandskap som dalen utmynnar i. Kanske vågar du krypa fram till kanten och se ner för det 500 meter lodräta stupet. Vi beger oss mot Skierfe direkt efter frukost. Dagen bjuder på många höjdmeter men belöningen är enorm. Dagens lägerplats är uppe på kalfjället en bit bakom Skierfe med utsikt över Rapadalen och det så kallade hjärtat av Sarek – berget Nammásj. Nu förstår vi vad vandra i Sarek handlar om!

Dagens vandring:
Distans: ca 10 km
Tid: ca 6 timmar
Positiva höjdmeter: 620 m
Negativa höjdmeter: 220 m
Vandra i Sarek och upplev utsikten från Skierfe.

Dag 4 – Vandring ner i Rapadalen

Radadalen är sann skandinavisk djungel och bland det vackraste och vildaste som Sverige har att erbjuda. Dalen är känd för de enorma Sarek älgar som vandrar här, men chansen finns även att se rovdjur som björn, järv och lo. Storslagen som denna dalgång må vara, så kommer den inte utan utmaningar. Väl nere i dalen kommer vi följa en omarkerad stig, men här finns inga spångar över blöta partier och inte häller broar över vattendrag. Flera vad över vattendrag kommer vara nödvändiga och era guider kommer att instruera er hur man gör detta på säkrast vis.

Ner i dalen tar vi oss redan på morgonen och kvällens läger slår vi upp på lämplig plats i dalens vilda grönska. Att vandra i Sarek är inte alltid lätt, men belöningen är alltid enorm.

Dagens vandring:
Distans: ca 15 km
Tid: ca 8 timmar
Negativa höjdmeter: 440 m

Vandra i Sarek och upplev vackra Rapadalen.

Dag 5 – Vandring mot Snávvavágge

Denna dag fortsätter vidare genom Rapadalens vilda djungel och avslutas uppe på kalfjället en bit under dalen Snávvavagge. Kvällens planerade lägerplats är intill en porlande fjällbäck på en bergsluttning med storslagen utsikt. Även denna dag bjuder på flera vad över vattendrag och chanser att se vilt. Vår vandring i Sarek fortsätter.

Dagens vandring:
Distans: 12 km
Tid: ca 7 timmar
Positiva höjdmeter: 340 m

Vandra i Sarek och upplev vildmarken.

Dag 6 – Bestigning av Låddebákte

Denna dag på resan vandra i Sarek ges ni möjlighet att bestiga ett av Sareks mest populära berg – Låddebákte. Utsikten från Låddebákte går inte att beskriva med ord, utan måste upplevas. Här ifrån ser vi djupt in i dalen Sárvesvágge och långt tillbaka in i Rapadalen. Där dessa dalar möts ser vi även det berömda rovdjurstorget som är känt för sina frekventa besöken av rovdjur. Dagens bestigning av Låddebákte är inte obligatorisk. Dagens planerade lägerplats bjuder även den på vacker utsikt från hedlandskapet vid Bielavárásj.

Dagens vandring:
Distans: ca 7,5 km (5 km extra för toppbestigning)
Tid: ca 5 timmar (3,5 timmar extra för toppbestigning)
Positiva höjdmeter: 140 m (560 m extra för toppbestigning)
Negativa höjdmeter: 200 m (560 m extra för toppbestigning)

Vandra i Sarek och bestig Låddebákte.

Dag 7 – Vandring in i dalen Ruohtesvágge

Idag fortsätter vandringen i dalen Rouhtesvágge. Till skillnad från Rapadalen så är Ruohtesvágge beläget högt upp ovanför trädgränsen. Här går vi enkelt fram över hedlandskap och behöver endast ta oss över ett par enklare vad. Läger slår vi upp på lämplig plats vid dalens mitt. När vi vandrar i Sarek är ständigt omgivna  av storslagna vyer. Det går inte att vänja sig. Det är bara att njuta.

Dagens vandring:
Distans: ca 15 km
Tid: ca 7-8 timmar
Positiva höjdmeter: 80 m

Vandra i Sarek och upplev dalen Ruohtesvágge högt ovanför trädgränsen.

Dag 8 – Vandring till Ákká

Denna dag fortsätter genom Ruothesvágge vidare till foten av bergsmassivet Ákká. Hela dagen rör vi oss uppe på kalfjället och dagen bjuder in till fantastiska vyer över kringliggande fjälltoppar och massiva glaciärer. Kvällensläger slår vid foten av Ákká strax efter vårt vad över vattendraget Suottasjjåhkå.

Dagens vandring:
Distans: ca 15 km
Tid: 7-8 timmar
Positiva höjdmeter: 80 m
Negativa höjdmeter: 140 m

Vandra i Sarek och upplev Sveriges högsta fristående berg - Ákká.

Dag 9 – Bestigning av Ákká

Idag erbjuds ni att välja mellan en vilodag kring lägret eller en bestigning av Sveriges högsta fristående berg – Ákka (2015 m.ö.h.). En bestigning av Ákka är en riktig utmaning och en enastående upplevelse. Från vårt basläger där vi lämnar huvuddelen av vår utrustning är det ca 30 km tur och retur och 1 200 höjdmeter. När vi blickar söderut från toppen ser vi tillbaka in i Sarek mot den långa väg vi just vandrat.

Blickar vi vidare mot väst ser vi in i Norge och mot nordöst ser vi ända bort till Kebnekaisemassivet en klar dag. Kvällens läger är det samma som gårdagens.

Dagens vandring:
Distans: 30 km
Tid: ca 12 timmar
Positiva höjdmeter: 1200 m
Negativa höjdmeter: 1200 m

Vandra i Sarek och bestig Sveriges högsta fristående berg – Ákka.

Dag 10 – Tillbaka till Jokkmokk och festmåltid

Idag är vår sista vandringsdag. Vi packar ihop vårt läger tidigt för att börja vår vandring runt Ákkámassivet och ansluta till den berömda Padjelantaleden. Vandringens mål är Akkastugorna där vår båttransport väntar på att få tas oss över sjön Akkajaure. Väl i land på andra sidan väntar vår privata buss på att få ta oss tillbaka till vårt boende i Jokkmokk där varm dusch och festmåltid väntar. Tillbaka i Jokkmokk beräknar vi vara strax innan kl. 19:00. Efter att ha vandrat i Sarek förtjänar du att sluta ögonen nån timme på bussen.

Dagens vandring:
Distans: 16 km
Tid: ca 8 timmar
Negativa höjdmeter: 360 m
Vandra i Sarek och upplev vackra hedlandskap och snöklädda fjältoppar.

Dag 11 – Hemresa eller fortsatt egenvistelse i Jokkmokk

Resan avslutas vanligtvis efter frukost på vårt boende i Jokkmokk. Om er tid tillåter rekommendera vi verkligen en förlängd vistelse i Jokkmokk som har mycket att erbjuda i kulturutbud. Här kan ni exempelvis besöka den vackra träkyrkan eller det populära samiska kulturcentret Ajtte.

Vandra-i-Sarek-Frukost-vid-STF-Åsgård
Efter en gemensam frukost på Åsgård avslutas resan Vandra i Sarek.

Därför ska du vandra i Sarek med Outdoor Vagabond

  • Specialframtagen rutt som  fångar som alla godbitar
  • Guider i världsklass
  • Utsökta friluftsmåltider baserade på hemtorkade råvaror

Resfakta

Pris
Vi skickar offert

När?

Juli – September

För vem?
Privata sällskap

Resans längd
11 dagar

Vandringsdagar
9 dagar

Resans start
Jokkmokk

Resans slutmål
Jokkmokk

Total längd
110 km vandring
35 km extra för ej obligatoriska toppbestigningar
10 km båttransport

Dagsetapper
7,5-16 kilometer (5-10 timmar)

Svårighetsgrad
Svår

Outdoor Vagabond om resan
”Inte den enklaste Sarekturen, utan den häftigaste!”

Boende

STF Åsgård

Innan och efter vi ska vandra i Sarek så rekommenderar vi det hemtrevliga vandrarhemmet STF Åsgård. Åsgård byggdes som jägmästarbostad för nära 100 år sedan. Här bor du mitt i Jokkmokk med gångavstånd till butiker och sevärdheter. Vår grupp bor då flerbäddsrum i husets annex. Här kan vi ostört gå igenom vår packning och planering för resan. Frukost och trerättersmiddag äter vi på STF Åsgårds egna servering baserad på lokala råvaror.

Tältning

Under vandringens 9 dagar och 8 nätter bor vi i högkvalitéts tält från svenska Hillerberg. Vid bokningstillfället meddelar du oss om du föredrar att bo ensam i ditt egna enmanstält eller dela två- eller tremannatält med någon från ert resesällskap. Att dela tält med andra är alltid mest vikteffektivt och därför att rekommendera när du ska vandra i Sarek.