Ring oss
Ring oss
Offertförfrågan
Boka direkt

Guidad vintertur längs Kungsleden

Tillsammans med erfaren fjällguide får ni på denna resa upptäcka den södra delen av anrika Kungsleden. Vinterturen går mellan den vackra fjällbyn Ammarnäs i norr och avslutas 6 dagar senare i den kända skidorten Hemavan i söder. Under skidturen väntar höga fjälltoppar, djupa dalgångar, vita vidder, frusna vatten och vindpinat kalfjäll. Ute på fjället bor vi enkelt men bekvämt i Svenska Turistföreningens (STF) fjällstugor. Resan passar utmärkt för såväl nybörjare som mer erfarna skidåkare som vill uppleva fjällen tillsammans med andra i mindre grupp.

Kungsleden är en av Sveriges mest populära fjälleder och har besökts av vandrare och skidåkare från hela världen ända sedan det tidiga 1900-talet. Kungsledens sydligaste del, mellan Ammarnäs och Hemavan, är enligt erfarna fjällfarare en sann pärla. Leden går genom Vindelfjällens naturreservat som är ett av Europas största skyddade naturreservat. Artrikedomen bland växter och djur gynnas här av den varierande miljön och bjuder dess besökare på en svåröverträffad naturupplevelse.

Att skida med fjällguide skapar alltid ett stort mervärde. Våra guider är alla utbildade och certifierade fjälledare som brinner för att visa upp vår vackra fjällmiljö. Er guide kommer inte bara se till att ni kommer tryggt och säkert från start till mål, ni kommer också komma tillbaka från er resa med massor av nya kunskaper om friluftsliv och vår fjällkedjas unika historia och natur.

Längs vandringen bor vi bekvämt i fjällstugor och behöver därför bara bära på en lättare packning. Att bo i fjällstuga är en enklare boendeform utmed lederna i väglöst land. Här bor vi gemensamt med andra och alla hjälper till att hugga ved, bära in vatten, städa och elda. Vi lagar gemensamt utsökta måltider och njuter av vedeldad bastu. Att uppleva fjällstugelivet är för många en höjdpunkt i sig.

Vinterturen passar utmärkt för både nybörjare och mer erfarna vandrare. Dagsetapperna är upp till 19 kilometer i kuperad terräng så det som krävs är en god grundkondition och ett par starka ben. Samtidigt skidar vi i ett lugnare tempo på ca 3 km i timmen och tar ordentligt med pauser. Ingen tidigare erfarenhet av vinterfjäll är nödvändigt och vår rekommenderade minimum ålder är 16 år.

Vi vill ge dig de bästa möjliga förutsättningarna för en god förberedelse. Vår bokningsavdelning står redo att besvara alla tänkbara frågor kring resans förutsättningar och vad du kan förvänta dig från stundande fjälläventyr. Innan avresa bjuds du även in till ett videosamtal med en guide från Outdoor Vagabond där ni kan diskutera allt ifrån utrustning till träning.

Resan i korthet

Pris
Vi skickar offert

När?
Februari – April

För vem?
Privat grupper

Resans längd
8 dagar

Skiddagar
6 dagar

Resans start
Hemavan

Resans slutmål
Hemavan

Total längd
78 kilometer

Dagsetapper
8-19 kilometer (4-8 timmar)

Svårighetsgrad
Medel

Minimumålder
16 år

Outdoor Vagabond om resan
”Den perfekta skidturen för dig som vill bo bekvämt, äta gott och uppleva fjällen i gemenskap med andra”

Program

Dag 1 – Välkomst i Hemavan

Resan börjar med er ankomst i den vackra fjällbyn och skidorten Hemavan och med incheckning på vårt hotell. Hemavan når ni både med flyg och kollektivtrafik. På eftermiddagen samlas ni tillsammans med era guider för presentation och förberedelser. Vi går igenom resan och kontrollerar att vi alla har med all nödvändig utrustning. På kvällen njuter vi av trerättersmiddag på hotellet baserad på lokala delikatesser.

Fjällvandring Kungsleden - Ammarnäs
Resan börjar med välkomstmiddag och förberdelser i på bekvämt boende i Hemavan.

Dag 2 – Via Ammarnäs till Aigertstugan

Efter en stadig hotellfrukost sätter vi oss på vår privata buss för avfärd till Ammarnäs där vår vintertur på Kungsleden ska ta sin början. Bussresan tar ca 3 timmar. Väl framme i Ammarnäs gör vi oss redo för resans första skiddag – och så ger vi oss av. Vi lämnar Ammarnäsdalen bakom oss och njuter av utsikterna allt eftersom vi tar höjd. Från Ammarnäsdalens vackra skogsområden skidar vi så sakta mot höjder där träden inte längre orkar växa och de vita fjällvidderna breder ut sig. Dagens etapp är inte lång men bjuder stundtals på krävande stigning. Dagens slutmål är den vackert belägna Aigertstugan som kan bjuda på bastu och dopp i snön.

Dagens skidtur:
Distans: 8 km
Tid: ca 3-4 timmar

Fjällvandring Kungsleden - Aigertstugan
Upp på kalfjället från vackra Ammarnäsdalen.

Dag 3 – Skidtur till Servestuga

Idag är resans längsta skid-etapp. Vi ska högt upp på kalfjället, och under dagen glider vi förbi bland annat Lil-Aigert, Stour-Ajgart och Voumatjåhkka. Vid etappens högsta punkt, Juovvatjåhkka, finns en raststuga som är ett populärt stopp bland fjällfarare. Förklaringen är enkel – utsikten är helt oslagbar. Efter denna stigning fortsätter vår skidtur tillbaka ner i fjällbjörkskogen där dagens slutmål ligger gömd – Servestugan.

Dagens skidtur:
Distans: 19 km
Tid: ca 7-8 timmar

Vi följer Kungsleden från stuga till stuga.

Dag 4 – Skidtur till Tärnsjöstugan

Om gårdagens skidtur utmärktes av vita vidder, vindpinat kalfjäll och hissnande vyer så utmärks denna skiddag längst Kungsleden av trollska fjällbjörkskogar, frusna vattendrag och gnistrande pudersnö. Samtidigt är vyerna inte långt borta när vi passerar lätterövrade höjder och ser hur fjällen i fjärran sträcker sig upp i skyn. Dagens slutmål är Tärnsjöstugan som ligger vackert beläget intill fridfulla Tärnsjön. Här bjuds det in till både snöbad och bastu.

Dagens skidtur:
Distans: 14 km
Tid: ca 5-6 timmar

Livet i en fjällstuga är en höjdpunkt i sig.

Dag 5 – Skidtur till Syterstugan

Dagens vintertur längst Kungsleden följer Tärnsjöns ostliga strand för att sedan vika av över dess frusna deltaområde i söder. På andra sidan sjön fortsätter vi upp mot kalfjället igen. Här uppe intill en strömmande fors ligger dagens mål, Syterstugan, som av många anses vara en av Kungsledens vackrast belägna fjällstugor.

Dagens skidtur:
Distans: 14 km
Tid: ca 5-6 timmar

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Dag 6 – Skidtur till Viterskalet

Idag fortsätter vinterturen upp på kalfjället. Efter en mindre stigning under morgonen kommer snart det mäktiga Syterskalet att uppenbara sig. Syterskalet är en milslång U-formad korridor genom höga fjällmassiv. Dalgångens branta väggar omsluter oss tryggt medan vi skidar längst med Syterbäckens frusna vatten. Mitt i denna spektakulära dalgång finner vi dagens mål – Viterskalet fjällstuga.

Dagens skidtur:
Distans: 12 km
Tid: ca 4-5 timmar

Majestätiska Viterskalet - en U-formad dalgång högt uppe på kalfjället.

Dag 7 – Avslutande skidtur till Hemavan och festmåltid

Idag är vår sista skiddag på den här vinterturen på Kungsleden. Vi fortsätter genom den stora dalgång som välkomnade oss dagen innan. Vyerna när vi ser tillbaka i dalgången är verkligen spektakulära. Kort efter att vi lämnat Syterskalet kommer vi få sikt på skidturens slutmål Hemavan – den lilla fjällbyn och skidorten där allting började för 6 dagar sedan. Här väntar trerättersmiddag och bastubad på vårt hotell Trolltunet. Vi firar av en fantastisk vecka tillsammans i storslagen fjällmiljö.

Dagens skidtur:
Distans: 11 km
Tid: ca 4 timmar

I tillbaka i fjällbyn Hemavan firar vi med trerättersmiddag och bastubad.

Dag 8 – Avresedag

Efter frukost på Trolltunet är det dags för utcheckning och avsked. Busshållplats och flygplats ligger en kort promenad från vårt boende.

Resans höjdpunkter

  • Kunnig fjällguide som bjuder på massor av kunskap
  • Bastubad och dopp i fjällsnön
  • Storslagna vyer
  • Gemenskap i fjällstugor
  • Utsökta fjällmåltider
  • Hotell med trerättersmiddagar

Resfakta

Pris
Vi skickar offert

När?
Februari – April

För vem?
Privat sällskap och grupper

Resans längd
8 dagar

Skiddagar
6 dagar

Resans start
Hemavan

Resans slutmål
Hemavan

Total längd
78 kilometer

Dagsetapper
8-19 kilometer (6-8 timmar)

Svårighetsgrad
Medel

Outdoor Vagabond om resan
”Den perfekta skidturen för dig som vill bo bekvämt, äta gott och uppleva fjällen i gemenskap med andra”

Boende

Trolltunet

Trolltunet är ett hemtrevligt och mysigt hotell mitt i Hemavan och med gångavstånd till både busshållplats och flygplats. De erbjuder personligt inredda lägenhetsboenden, dubbelrum och enkelrum med dusch, toalett, kylskåp och TV på samtliga rum. Vid Trolltunets pub och restaurant njuter ni av både gott att äta och dricka.

Fjällstugorna

Under skidtur bor vi i Svenska turistföreningens fjällstugor. I fjällstugorna bor vi mysigt och enkelt med självhushåll och flerbäddsrum. På plats finns en stugvärd som välkomnar oss och hjälper oss till rätta. Som gäster hugger vi själva ved, hämtar vatten i bäcken eller sjön, diskar och städar efter oss. Rummen är olika stora och har kaminer som värmekälla samt våningssängar. Täcke och kudde finns på plats men vi tar med egna sovlakan eller sovsäckar. Vid Aigertstugan, Tärnsjöstugan och Viterskalet finns små butiker där det är möjligt att proviantera med snacks och godis.