Ring oss
Ring oss
Offertförfrågan
Boka direkt

Vintertur i Sarek

”Vintertur i Sarek” är en vinterupplevelse du sent kommer glömma. Rutten bjuder in till mysiga fjällstugor, krispiga tältnätter, vitklädda vidder och storslagna vyer. Vi smakar på Sveriges kändaste fjälled – Kungsleden, färdas i obanad terräng genom omtalade Rapadalen och passerar guldkorn som Nammásj, Skierffe, Låddebákte och Sluggá. Slutligen ger norrskenets dans över tält och toppar vinterfjället dess sista magiska touch.

”Vintertur i Sarek” är för dig som gillar utmaningar

Sareks Nationalpark innebär alltid en utmaning, och “Vintertur i Sarek” är inget undantag. Vinterfjället ställer höga krav på att man tar hand om sig själv och väderomslagen kan komma plötsligt. Vi skidar 15-20 km om dagen och terrängen varierar, somliga dagar tar vi oss an stigningar eller längre utförslöpor och andra dagar skidar vi långa sträckor utan höjdförändringar. Vår utgångspunkt är att alla i gruppen kommer dra en pulka och ha en mindre dagsryggsäck på ryggen. Du behöver inte vara en van tur-skidåkare, men viss erfarenhet av längdskidåkning och god grundkondition är nödvändigt. Det finns inga krav på friluftskunskap eller tidigare erfarenhet av vinterfjäll, det är detta våra suveräna guider är till för. Vintertur i Sarek är en skidresa för dig som gillar utmaningar och som vill uppleva Sareks nationalpark.

Skida i Europas sista vildmark

”Europas sista vildmark”, ja det är iallafall så Sarek nationalpark ofta kallas. Här finns inga markerade leder, inga fjällstugor och ingen mobiltäckning. Efter vår sista natt vid fjällstugan Aktse väntar 6 nätter i tält ute på fjället.

Naturprakt i Sarek

När du skidar genom Sarek möts du av ett högalpint fjällområde fyllt till bredden av höga toppar och dramatiska dalgångar. I Sarek finns över 100 glaciärer som gömmer sig bland de snötäckta topparna, och härifrån kommer vattnet till Sareks otaliga forsar, älvar och fjällbäckar. En stor tjusning med vinterfjället är att vi tryggt kan färdas över alla dessa frusna vatten och välja en rutt som fjällvandraren aldrig kan ta.

Norrsken dansar på Sareks himlavalv

Vintertur i Sarek innebär också norrskenssäsong i Sarek. Under klara, kripsiga nätter är sannolikheten stor att vi får uppleva detta magiska ljusspel ovan tältläger och fjälltoppar. Norrskenet upplevs som bäst med egna ögon i den tysta, djupa vildmarken men för den fotointresserade går det också samla på sig några riktigt häftiga bilder att ta med sig hem som minne.

Att färdas i Sarek är att färdas i ett levande samiskt kulturarv

Sareks vilda natur utgör idag sommarbetesland för renarna till tre samebyar och spår av mänsklig närvaro i området kan spåras ända tillbaka till förhistorisk tid. Under vintern är renhjordarna istället nervallade till skogsland i öster. Vi kommer i slutet av vår tur passera samevistet vid Bietsávrre.

Skida tryggt i Sarek med våra grymma fjällguider

Våra guider är alla utbildade och certifierade fjälledare som brinner för att visa upp vår vackra fjällmiljö och berätta om dess fascinerande historia. Dina guider kommer inte bara se till att du kommer tryggt och säkert från start till mål, du kommer också komma tillbaka från din resa med massor av nya kunskaper om friluftsliv och vår fjällkedjas unika historia och natur.

Vi berättar mer

Tveka inte att kontakta oss, vi berättar gärna mer!

 

Resan i korthet

Pris

Vi skickar offert.

För vem?

För privat grupper

När?

Februari – April

Resans längd
11 dagar

Skiddagar
9 dagar

Resans start
Saltoloukta Fjällstation

Resans slutmål
Saltoloukta Fjällstation

Total längd
ca 117 km skidåkning
ev. extra km för dagstur på vilodagen
8 km skidtransport t.o.r. från busstopp – STF Saltoloukta

Dagsetapper
10-20 kilometer (5-10 timmar)

Svårighetsgrad
Svår

Minimum ålder
16 år

Outdoor Vagabond om resan
”Ett riktigt äventyr för att uppleva vintern i Sarek!”

Program

Dag 1 – Välkommen till Saltoloukta

Vår vintertur i Sarek börjar med att du möter våra guider antingen direkt vid Saltoloukta fjällstation eller i Gällivare för gemensam färd till fjällstationen. Efter att ha skidat ca 4 km över sjön Langas för incheckning vid fjällstationen följer en eftermiddag med förberedelser. Under eftermiddagen kommer ni tillsammans med guiderna fördela och gå igenom packningen. Ni tittar tillsammans på hur en pulka lämpligast packas, likväl som eventuella ryggsäckar. Det är mycket prylar och proviant som ska med! Till kvällen avnjuts en smarrig välkomstmiddag i fjällstationens restaurang medan vi peppar igång för en spännande vintertur i Sarek.

Dagens skidtur:

Distans: ca 4 km
Tid: ca 1.5 timmar

Expedition Sarek STF Åsgård
Välkomstmiddag och förberdelser på Saltoluokta Fjällstation.

Dag 2 – Med sikte på Sitojaure

Efter en stadig frukost på gemytliga Saltoloukta STF Fjällstation är det dags att ge sig av upp på fjället och mot vintertur i Sarek! Sarek brukar benämnas som “Sveriges sista vildmark” och är en otillgänglig plats. Det här innebär att vi behöver lägga ett par skiddagar på att ta oss dit – skiddagar som är väl värda för att sen få röra oss i nationalparkens prakt. Det här är första dagen med ordentlig distans, möjligtvis den längsta dagsetappen på turen, och målet är fjällstugorna STF Sitojaure. Från Saltoloukta börjar vi med en stadig stigning längst med den makerade vinterleden upp på fjället. Vi kommer hela dagen röra oss på Kungsleden, som till stor del slingrar sig längst med Avtsusjjåhkå, innan den leder oss ner genom fjällskogen till Sitojaure. Fjällvärlden är pampig på vintern, och idag får vi definitivt mersmak för vad som väntar resten av turen. Vi njuter av allt vad fjällstuge-livet innebär och laddar om för en ny dag. 

Dagens skidtur:

Distans: ca 20 km
Tid: ca 8 timmar
Positiva höjdmeter: ca 400 m
Negativa höjdmeter: ca 100 m

Expedition Sarek
Njut de första dagarna av bekvämt boende i fjällstuga”.

Dag 3 – Med sikte på Aktse

Med en god natts sömn och en ordentlig frukost i magen gör vi oss redo för ytterligare en dag längst med Kungsleden. Dagens mål är STF Aktse och turen börjar med fridfullt skidande över sjön Sitojaures sydligaste delar. Vi förflyttar oss genom en trollsk fjällskog när vi närmar oss fjällmassivet Njunjes. Stigningen över massivet är väl mödan värd för när vi sedan tar oss ner på andra sidan och de massiva vyerna gör sin entré, ja, då börjar vi förstå vad en vintertur i Sarek innebär. Vi tar det stilla ner genom skogen längst den slingriga leden och låter oss sedan uppslukas av Aktses pampiga läge i Rapadalens mynning. Här väntar vår sista inomhusnatt innan vi är åter i Saltoluokta.

Dagens skidtur:

Distans: ca 13 km
Tid: 6-7 timmar
Positiva höjdmeter: ca 300 m
Negativa höjdmeter: ca 380 m

Över isiga Sitojaure.

Dag 4 – In i Rapadalens djup

Vi avnjuter vår sista inomhusfrukost i värmen från den vedeldade kaminen. När vi är packade och klara, ja då låter vi oss slukas av Sareks kanske mest kända dalgång – Rapadalen. Dagens skidetapp sträcker sig förbi Skierffes massiva brant och vidare förbi hjärtat av Sarek – Nammásj. Vi slår i dalen upp vinterturens första tältlägret och tar oss an allt vad lägerlivet i Sarek innebär. Har vi tur så dansar himlen för oss efter mörkrets inbrott.

Dagens skidtur:

Distans: ca 15 km
Tid: 6-7 timmar
Negativa höjdmeter: 60 m

Vi skidar genom mytomspunna Radadalen.

Dag 5 – Mot Rovdjurstorget

Frusna om nästipparna slår vi för första gången på vår vintertur i Sarek upp ögonen i nationalparken. Utanför tälten är luften krispig och förhoppningsvis glittrar snökristaller hypnotiserande i morgonljuset. Vi glider så sakta vidare genom Rapadalen och passerar under dagen det väl omtalade Rovdjurstorget. När rådande säsong klivit över i vårtiden, då björnen vaknat och älgen rört sig tillbaka från skogsland i öst – då möts de här! Pampiga Låddebákte reser sig framför oss och möjligtvis passar det sig bra som bakgrund till tältläger nummer två på den här vinterturen i Sarek.

Dagens skidtur:

Distans: ca 15 km
Tid: 6-7 timmar
Positiva höjdmeter: ca 70m

Lägerplats kring magiska Rovdjurstorget.

Dag 6 – Med Bierikbákte i kulisserna

Vinterturen i Sarek fortsätter och det är dags att vika av från den trogna Rapadalen som vi färdats i hittills. Vi tar oss an stigningen upp mot Bierikjávrre och för att slippa de allra knivigaste sluttningarna tar vi ut svängarna och följer Bielajåhkås bäckravin. Omringade av ståtliga toppar klickar vi ännu en gång av oss skidorna för att slå läger med vackra Bierikbákte i full vy.

Dagens skidtur:

Distans: ca 14 km
Tid: ca 7 timmar
Positiva höjdmeter: 200 m

Vintertur i Sarek fortsätter mot Bierikbákte.

Dag 7 – Vilodag bland bergen

Kanske passar det bra med en lugn lägerdag här. Det finns möjlighet till en lugn skidtur med bara en lätt ryggsäck på ryggen, eller en skidfri dag. Kanske är någon sugen på att testa bo i en snöbivack? Då passar det bra att bygga den idag! En vintertur i Sarek kommer bjuda på upplevelser du sent kommer glömma. Med de pampiga bergsmassiven, snötäckta vidderna och norrskensfyllda himlarna kommer också krävande väder och trötta ben. För att kunna göra den här vinterturen i Sarek så njutbar som möjligt ser vi till att ha marginalerna på vår sida med en planerad vilodag. 

Testa sova i snöbivack.

Dag 8 – Mot karaktäristiska Sluggá

Vi kliver upp och gör oss redo för ytterligare en skiddag på denna vintertur i Sarek. Med utvilade ben och sinnen siktar vi mot den karaktäristiska toppen Sluggá.  Färden går längst dalgången mellan Sarvatjhåkkå och Ähpár där glider vi fram över de frusna vattendragen. Isen ligger tjock på fjällsjöarna, ter sig i spektakulära formationer och lyssnar vi noga kan vi säkert höra dess sång idag. Vid god sikt kan vi idag, trots avstånden, också kunna spana in Sveriges högsta fristående berg – Áhkká.

Dagens skidtur:

Distans: ca 16 km
Tid: ca 7 timmar
Positiva höjdmeter: 20 m

Upplev norrsken.

Dag 9 – Mot Bietsávrres sydspets

Vid det här laget har vi fått in lite rutin på vinterfjällets morgonbestyr och tänka sig att det blir ännu roligare att vara ute på vintertur i Sarek då! Dagens etappmål är den sydliga spetsen av sjön Bietsávrre. För att leta oss dit tar vi svängen runt Sluggá och turen längst med hela sjön för att till slut nå foten av Lulep Gierkav. Vi installerar oss i vinterturens sista tältläger. Drömmen om stjärnklara himlar med dansanta norrsken lever än!

Dagens skidtur:
Distans: ca 14 km.
Tid: ca 6 timmar
Negativa höjdmeter: 200 m

I våra expeditionspulkor får ni plats med allt ni behöver.

Dag 10 – Tillbaka till Saltoloukta och varm en bastu

Morgonen gryr och vi kryper en sista gången ur sovsäcken och möts av snötäckta vidder. Vinterturen i Sarek har nått sin sista etapp och målet är STF Saltoloukta fjällstation. Skidorna bär oss över vindpinat fjäll för att strax söder om fjällstationen återigen möta de bekanta ledkryssen. Väl nere på station väntar ett välförtjänt bastubad och en festlig avslutningsmiddag. Vi blickar tillbaka på en oförglömlig vintertur i Sarek och njuter av sista kvällen med gänget.

Dagens skidtur:
Distans: ca 10 km
Tid: ca 4 timmar
Negativa höjdmeter: 260 m

Resan avslutas med middag och firande vid Saltoluokta fjällstation.

Dag 11 – Avresa från Saltoloukta eller fortsatt egenvistelse

Efter att ha avnjutit vår sista frukost tillsammans på STF Saltoloukta fjällstation, spänner vi på skidorna för en sista gång den här vinterturen i Sarek. Vi skidar de få kilometrarna över sjön för att hinna i tid till resten av din hemresa. Är du inte redo att avsluta ditt äventyr här så rekommenderar vi starkt att stanna ett par extra dagar i antingen STF Saltolouktas fantastiska omgivningar eller på Stora Sjöfallets fjällanläggning. Stora Sjöfallets naturum är väl värt ett besök för den som är intresserad av att lära sig mer om områdets natur- och kulturarv. Tveka inte att låta oss veta om du är intresserad av att förlänga din resa med extra nätter.

Dagens skidtur:

Distans: 4 km
Tid: ca 1.5 timmar

Därför ska du skida i Sarek med Outdoor Vagabond

  • Rutt som fångar bredden av vintern i Sarek
  • Boende både i lyxig fjällstation, härliga fjällstugor och tält i vildmarken.
  • Guider i världsklass
  • Friluftsutbildning för alla som önskar
  • Utsökta friluftsmåltider baserade på hemtorkade råvaror
  • Säkerhetstänk som genomsyrar hela resan

Resfakta

Pris
Vi skickar offert

När?
Februari till April

För vem?
Privata grupper

Resans längd
11 dagar

Skiddagar
9 dagar

Resans start
Saltoloukta

Resans slutmål
Saltoloukta

Total längd
ca 117 km skidåkning
ev. extra km för dagstur på vilodagen
8 km skidtransport t.o.r. från busstopp – STF Saltoloukta

Dagsetapper
10-20 kilometer (5-10 timmar)

Svårighetsgrad
Svår

Outdoor Vagabond om resan
”Ett riktigt äventyr för att uppleva vintern i Sarek!”

Boende

STF Saltoloukta

Som start- och måldestination på vår vintertur i Sarek står gemytliga STF Saltolouktas fjällstation. Fjällstationen ligger i väglöst land vid världsarvsområdet Laponia och färden hit sker vintertid antingen på skidor eller med skoter. Den timrade huvudbyggnaden har bibehållt charmen sedan 1918 och erbjuder tillsammans med sina tillhörande gästhus cirka 100 bäddar. Välkomst- och avslutningsmiddag kommer avnjutas i restaurangen som baserar sina rätter på lokala råvaror såsom viltkött från området och fisk från sjön nedanför stationen.

STF Sitojaure fjällstugor

Vinterturens första dagsetapp leder oss till STF Sitojaure fjällstugor. Fjällstugorna hittas längst med Kungsleden och är belägna i det sydliga området av sjön Sitojaure. I fjällstugan bor vi mysigt i flerbäddsrum och med tillgång till självhushållningen. Här hugger vi vår ved själva, håller stugan varm och hämtar vatten i sjön.

STF Aktse fjällstuga

Vinterturens andra dagsetapp tar oss efter en längre utförslöpa till STF Aktse fjällstuga. Fjällstugan hittas längst med Kungsleden och är belägen i den pampiga öppningen till Rapadalen och Sareks nationalpark. I fjällstugan bor vi mysigt i flerbäddsrum och med tillgång till självhushållningen. Här hugger vi vår ved själva, håller stugan varm och hämtar vatten i bäcken.

Tältning

Under skidturen i Sarek bor vi 6 nätter i högkvalitéts tält från svenska Hilleberg. Vid bokningstillfället meddelar du oss om du föredrar att bo ensam i ditt egna enmanstält eller dela två- eller tremannatält med någon från resesällskapet. Att dela tält med andra är alltid mest vikteffektivt och samarbetet vid tältuppsättning sparar tid och kraft. Därför rekommenderar vi att dela tält när du ska på vintertur i Sarek.