Ring oss
Ring oss
Boka direkt
Boka direkt

Expedition Sarek

Följ med Outdoor Vagabond på en utmanande och storslagen expedition genom Sareks nationalpark. Vår unika rutt tar dig rakt igenom hela nationalparken från sydöst till nordväst och fångar in de allra bästa godbitarna på vägen. Under en och samma vandringsresa passerar vi de kända höjdpunkterna Nammásj, Skierffe, Rapadalen, Låddebákte, Ruohtesvágge och Rovdjurstorget. Dessutom avslutas vandringen med en toppbestigning av det majestätiska bergsmassivet Ahkká (2 015 m.ö.h.). Resan börjar och slutar med bekvämt boende i mytomspunna Jokkmokk, var det serveras trerättersmiddagar med lokal anknytning. Däremellan väntar 9 dagar vandring i storslagen fjällmiljö med övernattning i tält och utsökta måltider tillagade i friluftskök. På er resa guidas ni av två erfarna och kunniga fjällguider.

Sareks nationalpark beskrivs ofta som Europas sista vildmark. Här finns inga markerade leder, inga fjällstugor och ingen mobiltäckning. För att gå på en fjällvandring i Sarek krävs antingen mycket stora kunskaper om fjällmiljö och säkerhet eller ledning av utbildad och certifierad fjällguide. För de som antar utmaning är belöningen dock stor.

Naturen i Sarek liknar inget annat. Besökaren möts av ett högalpint fjällområde fyllt med snöklädda fjälltoppar som bryts av dramatiska dalgångar. Här finns över 100 glaciärer som förser otaliga forsar, älvar och fjällbäckar med friskt fjällvatten. Dessa fjällvatten bryts ofta upp i spektakulära deltalandskap som vandraren kan skåda från fjällets höjder.

Sarek är inte bara en vildmark utan även ett levande samiskt kulturarv. Denna vilda natur utgör idag sommarbetesland för renarna till tre samebyar, och spår efter mänsklig närvaro i området kan spåras ända tillbaka till förhistorisktid. Chanserna att se stora renhjordar under vår vandring är så gott som garanterad.

I Sarek är djurlivet mycket rikt. Förutom samernas renar är Sarek hem åt rovdjur såsom björn, järv och lo. Mest känd är emellertid de beryktade Sarekälgarna som blir majestätiskt stora i denna skyddade miljö.

Att vandra med fjällguide skapar alltid ett stort mervärde. Våra guider är alla utbildade och certifierade fjälledare som brinner för att visa upp vår vackra fjällmiljö och berätta om dess fascinerande historia. Er guider kommer inte bara se till att ni kommer tryggt och säkert från start till mål, ni kommer också komma tillbaka från er resa med massor av nya kunskaper om friluftsliv och vår fjällkedjas unika historia och natur.

Vi går i mindre grupp för större gemenskap. För att ge dig den bästa möjliga fjällupplevelsen vill vi inte ha för stora grupper. På denna expedition är vi minst 6 och högst 12 vandrare tillsammans med vår två guider.

Resan är för dig med god fysik och som vill få ut det mesta av Sarek. Vi vill visa upp det bästa som Sarek nationalpark har att erbjuda och för det måste vi ibland gå lite längre och lite brantare. Vi går ca 15 km om dagen i kuperad terräng med ryggsäckar på 20-25 kilo i 9 dagar. Du behöver absolut inte vara atlet, men starka ben och god grundkondition är nödvändigt. Samtidigt finns inga krav på friluftskunskap eller tidigare fjällvandringserfarenhet, det är detta våra suveräna guider är till för. Vår bokningspersonal står till buds för alla tänkbara frågor kring resans förutsättningar och vilka krav som ställs för deltagande. Vår lägsta rekommenderade ålder är 16 år.

Säkerhet är A och O för oss. Med Outdoor Vagabond och våra kunniga guider är du i trygga händer. Vi sätter alltid säkerheten först och har väl utarbetade rutiner för alla eventuella risker som Sareks vildmark utgör. För er trygghet kommer vi även be er att fylla i en hälsodeklaration innan avresa där ni även kan specificera eventuella allergier och specialkost.

Vi brinner för hållbarhet och det märks på våra turer. Medan många arrangörer väljer att använda helikoptertransport till och från nationalparken avstår vi från detta. Detta gör vi dels för att minska vårt ekologiska fotavtryck och dels av hänsyn för andra vandrare. På resan kommer ni också uppleva hur vi lever upp till våra ledord ”Leave nothing but footprints”. Under vandringens gång kommer ni inte bara lära er häftiga friluftskunskaper som hur man vadar över vattendrag och stormsäkrar sitt tält, våra guider kommer även instruera er i kunskaperna om hur vi minimera vår påverkan på naturen och bevarar Sarek som vildmark.

Resan i korthet

Pris
31 000 kr

Språk
Våra guider talar svenska och engelska och resan är öppen för internationella besökare

Gruppstorlek
6-12 deltagare
2 guider

Avresor
21 juli (platser kvar)
19 aug (platser kvar)

Resans längd
11 dagar

Vandringsdagar
9 dagar

Resans start
Jokkmokk

Resans slutmål
Jokkmokk

Distans
110 km vandring
35 km extra för ej obligatoriska toppbestigningar

Dagsetapper
7,5-16 km (5-8 timmar)
Ákkábestigning 30 km (valfritt)

Svårighetsgrad
Svår

Minimum ålder
16 år

Outdoor Vagabond om resan
”Detta är inte den enklaste Sarekturen, det är den häftigaste!”

COVID-19:
Vi följer utveckling kring rådande pandemi och ser till att följa myndigheternas restriktioner. Kontakt oss för vidare frågor kring hur vi ser till att minska risken för smittspridning.

Program

Dag 1 – Välkomst i Jokkmokk

Resan börjar med er ankomst i den mytomspunna staden Jokkmokk. På det hemtrevliga vandrarhemmet STF Åsgård möter ni era två guider och resans andra deltagare. Vår grupp bor privat i flerbäddsrum i ett av boendets annex. Eftermiddagen spenderar vi med förberedelser inför det stundande fjälläventyret i Sarek. Tillsammans går vi igenom packningen och era guider delar ut den personliga utrustning och proviant som ni själva kommer att bära under vandringen. På kvällen njuter vi av en välkomstmiddag på Åsgårds egna restaurang baserad på lokala delikatesser.

Expedition Sarek STF Åsgård
Välkomstmiddag på Åsgårds restaurang med lokala delikatesser.

Dag 2 – Vandring mot Porten av Sarek

Efter en stadig frukost på Åsgård börjar äventyret med vår privata busstransport till vandringens startplats – Sitoälvsbron. Efter ca 1 ½ timme lång bussfärd är vi redo att börja vandringen. Dagens vandring är en bra uppstart för äventyret. Terrängen är enkel och stigningen ej markant. Efter några första kilometer i skogen kommer vi till fjällsjön Laitaure. Här öppnas landskapet och bjuder in till storslagna vyer över den så kallade ”Porten till Sarek”. Det är först nu vi verkligen kan börja förstå vilken häftig resa vi har framför oss.

Kvar återstår några kilometersvandring till Aktestugan som är dagens lägerplats. Även detta blir en bra uppstart på äventyret. Vid Aktsestugan bor vi i tält men har tillgång till service som utedass, kalldusch, kiosk och matsal inomhus. Era guider kommer här att instruera er i hur ni sätter upp era tält och om hur lägerlivet kommer att fungera resterande delen av vandringen. På kvällen får ni för första gången prova tillaga en av de utsökta middagarna på våra medhavda friluftskök.

Dagens vandring:
Distans: 16 km
Tid: ca 6 timmar
Positiva höjdmeter: 60 m

Expedition Sarek
Vandring mot ”Porten till Sarek”.

Dag 3 – Vandring till Skierfe

Utsikten från klippan Skierffe beskrivs av många som Sveriges häftigaste. Här ser vi rakt in i den majestätiska Rapadalen och det vackra deltalandskap som dalen utmynnar i. Kanske vågar du krypa fram till kanten och se ner för det 500 meter lodräta stupet. Vi beger oss mot Skierffe direkt efter frukost. Dagen bjuder på många höjdmeter men belöningen är enorm. Dagens lägerplats är uppe på kalfjället en bit bakom Skierffe med utsikt över Rapadalen och det så kallade hjärtat av Sarek – berget Nammásj.

Dagens vandring:
Distans: ca 10 km
Tid: ca 6 timmar
Positiva höjdmeter: 620 m
Negativa höjdmeter: 220 m
Utsikt över Sareks vildmark från klippan Skierfe.

Dag 4 – Vandring ner i Rapadalen

Radadalen är sann skandinavisk djungel och bland det vackraste och vildaste som Sverige har att erbjuda. Dalen är känd för de enorma Sarek älgar som vandrar här, men chansen finns även att se rovdjur som björn, järv och lo. Storslagen som denna dalgång må vara, så kommer den inte utan utmaningar. Väl nere i dalen kommer vi följa en omarkerad stig men här finns inga spänger över blöta partier och inte häller broar över vattendrag. Flera vad över vattendrag kommer vara nödvändiga och era guider kommer att instruera er hur man gör detta på säkrast vis.

Ner i dalen tar vi oss redan på morgonen och kvällens läger slår vi upp på lämplig plats i dalens vilda grönska.

Dagens vandring:
Distans: ca 15 km
Tid: ca 8 timmar
Negativa höjdmeter: 440 m

Den vackra Radadalens vildmark i sin prakt.

Dag 5 – Vandring mot Snávvavágge

Denna dag fortsätter vidare i Rapadalens vilda djungel och avslutas uppe på kalfjället en bit under dalen Snávvavagge. Kvällens planerade lägerplats är intill en porlande fjällbäck på en bergsluttning med storslagen utsikt. Även denna dag bjuder på flera vad över vattendrag och chanser att se vilt.

Dagens vandring:
Distans: 12 km
Tid: ca 7 timmar
Positiva höjdmeter: 340 m

Lägerplats i Radadalen intill en porlande fjällbäck med storslagen utsikt.

Dag 6 – Bestigning av Låddebákte

Denna dag ges ni möjlighet att bestiga ett av Sareks mest populära berg – Låddebákte. Utsikten från Låddebákte går inte att beskriva med ord, utan måste upplevas. Här ifrån ser vi djupt in i dalen Sárvesvágge och långt tillbaka in i Rapadalen. Där dessa dalar möts ser vi även det berömda rovdjurstorget som är känt för sina frekventa besöken av rovdjur. Dagens bestigning av Låddebákte är inte obligatorisk.

Eftersom vi på denna resa har två guider med oss finns möjlighet för de som önskar att följa med en av guiderna direkt till kvällens läger och vila benen. Dagens planerade lägerplats bjuder även den på vacker utsikt från hedlandskapet vid Bielavárásj.

Dagens vandring:
Distans: ca 7,5 km (5 km extra för toppbestigning)
Tid: ca 5 timmar (3,5 timmar extra för toppbestigning)
Positiva höjdmeter: 140 m (560 m extra för toppbestigning)
Negativa höjdmeter: 200 m (560 m extra för toppbestigning)

Utsikten från Sareks mest populära berg Låddebákte är en upplevelse.

Dag 7 – Vandring in i dalen Ruohtesvágge

Idag fortsätter vandringen i dalen Rouhtesvágge. Tillskillnad från Rapadalen så är Ruohtesvágge beläget högt upp ovanför trädgränsen. Här går vi enkelt fram över hedlandskap och behöver endast ta oss över ett par enklare vad. Läger slår vi upp på lämplig plats vid dalens mitt.

Dagens vandring:
Distans: ca 15 km
Tid: ca 7-8 timmar
Positiva höjdmeter: 80 m

Vading vid dalen Ruohtesvágge ovanför trädgränsen.

Dag 8 – Vandring till Ákká

Denna dag fortsätter genom Ruothesvágge vidare till foten av bergsmassivet Ákká. Hela dagen rör vi oss uppe på kalfjället och dagen bjuder in till fantastiska vyer över kringliggande fjälltoppar och massiva glaciärer. Kvällensläger slår vid foten av Ákká strax efter vårt vad över vattendraget Suottasjjåhkå.

Dagens vandring:
Distans: ca 15 km
Tid: 7-8 timmar
Positiva höjdmeter: 80 m
Negativa höjdmeter: 140 m

Fantastiska vyer över fjälltoppar och massiva glaciärer vid bergsmassivet Ákká.

Dag 9 – Bestigning av Ákká

Idag erbjuds ni att välja mellan en vilodag vid lägret eller en bestigning av Sveriges högsta fristående berg – Ákka (2015 m.ö.h.). En bestigning av Ákka är en riktig utmaning och en enastående upplevelse. Från vårt basläger där vi lämnar huvuddelen av vår utrustning är det ca 30 km tur och retur och 1 200 höjdmeter. När vi blickar söderut från toppen ser vi tillbaka in i Sarek mot den långa väg vi just vandrat.

Blickar vi vidare mot väst ser vi in i Norge och mot nordöst ser vi ända bort till Kebnekaisemassivet en klar dag. Kvällens läger är det samma som gårdagens.

Dagens vandring:
Distans: 30 km
Tid: ca 12 timmar
Positiva höjdmeter: 1200 m
Negativa höjdmeter: 1200 m

Vila vid lägret eller följ med på en bestigning av Sveriges högsta fristående berg – Ákka.

Dag 10 – Tillbaka till Jokkmokk och festmåltid

Idag är vår sista vandringsdag. Vi packar ihop vårt läger tidigt för att börja vår vandring runt Ákkámassivet och ansluta till den berömda Padjelantaleden. Vandringens mål är Akkastugorna där vår båttransport väntar på att få tas oss över sjön Akkajaure. Väl i land på andra sidan väntar vår privata buss på att få ta oss tillbaka till STF Åsgård vandrarhem där varm dusch och festmåltid väntar. Tillbaka i Jokkmokk beräknar vi vara strax innan kl. 19:00.

Dagens vandring:
Distans: 16 km
Tid: ca 8 timmar
Negativa höjdmeter: 360 m
Vid sjön Akkajaure väntar en båttransport på att få tas oss över.

Dag 11 – Hemresa eller fortsatt egenvistelse i Jokkmokk

Efter frukost på STF Åsgård är det dags för utcheckning och avsked. Om tiden tillåter rekommendera vi även en förlängd vistelse i Jokkmokk som har mycket att erbjuda i kulturutbud. Här kan ni exempelvis besöka den vackra träkyrkan eller det populära samiska kulturcentret Ajtte. Kontakta vår bokningspersonal så hjälper vi er gärna med att förlänga er resa med tid i Jokkmokk.

Därför ska du vandra i Sarek med Outdoor Vagabond

 • Vi erbjuder en specialframtagen rutt genom hela Sarek som fångar alla godbitar
 • Bekvämt boende med trerättersmiddagar i Jokkmokk innan och efter vandring
 • Små grupper på 6 – 12 deltagare
 • Två utbildade och certifierade fjällguider oavsett gruppstorlek
 • Friluftsutbildning för alla som önskar – våra guider bjuder gärna på sina omfattande kunskaper i allt som rör fjällvandring
 • Utsökta friluftsmåltider på hemtorkade råvaror
 • Säkerhetstänk som genomsyrar hela resan
 • Vi tänker ”hållbarhet” i allt vi gör

Resfakta

Pris
31 000 kr

Språk
Våra guider talar svenska och engelska och resan är öppen för internationella besökare

Avresor
21 juli (platser kvar)
19 aug (platser kvar)

Gruppstorlek
6-12 deltagare
2 guider

Resans längd
11 dagar

Vandringsdagar
9 dagar

Resans start
Jokkmokk

Resans slutmål
Jokkmokk

Total längd
110 km vandring
35 km extra för ej obligatoriska toppbestigningar
10 km båttransport

Dagsetapper
7,5-16 kilometer (5-8 timmar)

Svårighetsgrad
Svår

Minimum ålder
16 år

Outdoor Vagabond om resan
”Detta är inte den enklaste Sarekturen, det är den häftigaste!”

I priset ingår:

 • 2 utbildade och certifierade fjällguider
 • 2 nätter på guesthouse i Jokkmokk
 • 2 trerättersmiddagar i Jokkmokk
 • 2 hotellfrukostar
 • Förvaringsmöjlighet av extrapackning på hotellet
 • Privat busstransport mellan Sarek och och vårt boende
 • Båttransport över Akkájaure
 • Utsökta friluftsmåltider på hemtorkade råvaror under vandringen (alla måltider)
 • Ryggsäck, tält, upplåsbart liggunderlag, sovsäck och sovlakan
 • Friluftskök med köksutrustning och mat- och drickkåsa
 • Era guider medhar nödvändig förstahjälpen- och säkerhetsutrustning.

I priset ingår ej:

 • Personlig vandringsutrustning enligt packlista
 • Personligt godis och snacks under vandringen
 • Dryck till hotellmåltiderna
 • Resa till och från Jokkmokk

Boende

STF Åsgård

Det hemtrevliga vandrarhemmet STF Åsgård byggdes som jägmästarbostad för nära 100 år sedan. Här bor du mitt i Jokkmokk med gångavstånd till butiker och sevärdheter. Vår grupp bor privat i husets annex i flerbäddsrum. Här kan vi ostört gå igenom vår packning och planering för resan. Frukost och trerättersmiddag äter vi på STF Åsgårds egna servering baserad på lokala råvaror.

Tältning

Under vandringens 9 dagar och 8 nätter bor vi i högkvalitéts tält från svenska Hillerberg. Vid bokningstillfället meddelar du oss om du föredrar att bo ensam i ditt egna enmanstält eller dela två- eller tremannatält med någon från ert resesällskap. Att dela tält med andra är alltid mest vikteffektivt och därför att rekommendera.